Virulence je individuální vlastnost patogenu (např. bakterie či viru), která vyjadřuje stupeň patogenity určitého mikrobiálního kmene ve srovnání s ostatními kmeny daného druhu.
Virulence se určuje například podle schopnosti mikroba vyvolat onemocnění či v rámci něho usmrtit hostitele. Kmeny, které mají tak nízkou virulenci, které téměř nezpůsobují onemocnění, ačkoliv daný druh patogenní je, se nazývají avirulentní.
Mimo fakt, že virulentnější kmeny způsobí vážnější onemocnění, je důležitý také fakt, že z těch méně virulentních kmenů se vychází při přípravě živých očkovacích látek. Pro tento účel se uměle snižuje virulence určitých druhů a tento proces se nazývá atenuace.
Virulence is the degree of pathogenicity within a group or species of parasites as indicated by case fatality rates and/or the ability of the organism to invade the tissues of the host. The pathogenicity of an organism - its ability to cause disease - is determined by its virulence factors.
In an ecological context, virulence can be defined as the host's parasite-induced loss of fitness. Virulence can be understood in terms of proximate causes—those specific traits of the pathogen that help make the host ill—and ultimate causes—the evolutionary pressures that lead to virulent traits occurring in a pathogen strain.
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Brigády pro studenty - Brigády pro studenty. NabĂdky zajĂmavĂ© práce z celĂ© ÄŚR
Environmetal biotechnology - Environment, biotech, biotechnology
Nanohroty účinně likvidujà virus parainfluenzy
Elektronická půda eSoil podporuje růst plodin