Vitamín H (též je nazýván biotin, koenzym R či vitamín B7) je ve vodě rozpustný vitamín, z chemického hlediska kondenzát močoviny a thiofenu se zbytkem kyseliny valerové.
Vitamín H má písmeno v názvu odvozeno od německého slova Haut, tedy kůže, neboť extrakty obsahující tuto látku měly léčivé účinky na kožní léze.
Je typickým kofaktorem karboxyláz. Je vázán peptidovou vazbou na apoenzym přes aminoskupinu lysinu, který je součástí bílkovinného řetězce zmíněného apoenzymu.
Biotin, also known as vitamin H or coenzyme R, is a water-soluble B-vitamin (vitamin B7).
It is composed of a ureido ring fused with a tetrahydrothiophene ring. A valeric acid substituent is attached to one of the carbon atoms of the tetrahydrothiophene ring.
Biotin is a coenzyme for carboxylase enzymes, involved in the synthesis of fatty acids, isoleucine, and valine, and in gluconeogenesis.
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
NabĂdka zamÄ›stnánĂ - NabĂdka zajĂmavĂ˝ch zamÄ›stnánĂ
ZamÄ›stnánĂ nabĂdka - NabĂdky zajĂmavĂ˝ch zamÄ›stnánĂ
Jak Ĺľelvušky pĹ™eĹľĂvajĂ zniÄŤujĂcĂ radiaci?
Látky zaloĹľenĂ© na Ĺ™etÄ›zcĂch nukleovĂ˝ch kyselin ochránĂ rostliny pĹ™ed viry