Homocystein je aminokyselina, která vzniká při normálním metabolismu u lidí a jiných savců z aminokyseliny methionin. Normálně se odbourává na potřebnou aminokyselinu cystein pod vlivem vitamínů B (zvláště B6, B12, kyseliny listové).
Nedostatek těchto vitamínů, například ve stravě vegetariánů, anebo vzácná dědičná choroba homozygotní homocystinurie může vést ke zvýšené hladině homocysteinu v krvi.
Homocysteine is a non-protein amino acid. It is a homologue of the amino acid cysteine, differing by an additional methylene (-CH2-) group. It is biosynthesized from methionine by the removal of its terminal Cε methyl group. Homocysteine can be recycled into methionine or converted into cysteine with the aid of B-vitamins.
While detection of high levels of homocysteine has been linked to cardiovascular disease, lowering homocysteine levels may not improve outcomes.
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Brigády pro studenty - Brigády pro studenty. Nabídky zajímavé práce z celé ČR
Enzyme biotechnology - enzymes, biotech
Vylepšená bakterie E. coli vyrábí cenný lék z narcisu galantamin
Biomolekula b-Cool je klíčová pro šíření původce černého kašle