pH (anglicky potential of hydrogen), též vodíkový exponent je číslo, kterým v chemii vyjadřujeme, zda vodný roztok reaguje kysele či naopak alkalicky (zásaditě).
Jedná se o logaritmickou stupnici s rozsahem hodnot od 0 do 14 (pro vodu, jiné než vodné roztoky mohou nabývat jiných hodnot); přitom neutrální voda má pH rovno 7. U kyselin je pH menší než sedm – čím menší číslo, tím silnější kyselina; naopak zásady mají pH > 7, čím větší číslo, tím silnější zásada.
In chemistry, pH is a measure of the activity of the (solvated) hydrogen ion.
Pure water has a pH very close to 7 at 25°C. Solutions with a pH less than 7 are said to be acidic and solutions with a pH greater than 7 are basic or alkaline.
The pH scale is traceable to a set of standard solutions whose pH is established by international agreement. Primary pH standard values are determined using a concentration cell with transference, by measuring the potential difference between a hydrogen electrode and a standard electrode such as the silver chloride electrode. Measurement of pH for aqueous solutions can be done with a glass electrode and a pH meter, or using indicators.
pH measurements are important in medicine, biology, chemistry, agriculture, forestry, food science, environmental science, oceanography, civil engineering, chemical engineering, and many other applications.
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Biotechnologie - Sekce věnovaná biotechnologii na encyklopedii Wikipedia
Brigády pro studenty - NabĂdky zajĂmavĂ˝ch brigád pro studenty
LaboratoĹ™ na ÄŤipu zvládne 32 rĹŻznĂ˝ch testĹŻ zároveĹ
Živý lidský pacient poprvé dostal editovanou prasečà ledvinu