Dextriny jsou skupinou nízkomolekulárních polysacharidů vyráběných hydrolýzou škrobů.
Mají stejný sumární vzorec jako sacharidy, ale kratší řetězce. Průmyslově se vyrábějí především hydrolýzou bramborového škrobu.
Dextriny jsou ve vodě rozpustné, bílé až slabě nažloutlé barvy a jsou opticky aktivní. Analyticky se prokazují přidáním roztoku jódu za tvorby hnědočerveného až fialového zbarvení.
Cyklické dextriny (cyklodextriny) jsou tvořeny enzymatickou degradací škrobu bakteriemi, např. Bacillus macerans. Cyklodextriny mají prstencovou strukturu tvořenou šesti až osmi glukózovými zbytky.
Dextriny jsou často používány v průmyslu, díky jejich nejedovatosti a nízké ceně. Používají se jako vodou rozpustná lepidla, zahušťovadla v potravinářském průmyslu a jako pojiva ve farmaceutickém průmyslu. Jako pojiv se jich užívá i v pyrotechnice. Cyklodextrinů se v analytické chemii užívá k oddělení hydrofobních látek. Některé nestravitelné dextriny se občas používají jako náhrada vlákniny.
Dextrins are a group of low-molecular-weight carbohydrates produced by the hydrolysis of starch or glycogen. Dextrins are mixtures of polymers of D-glucose units linked by α-(1→4) or α-(1→6) glycosidic bonds.
Dextrins can be produced from starch using enzymes like amylases, as during digestion in the human body and during malting and mashing, or by applying dry heat under acidic conditions. The latter process is used industrially, and also occurs on the surface of bread during the baking process, contributing to flavor, color, and crispness. Dextrins produced by heat are also known as pyrodextrins. During roasting under acid condition the starch hydrolyses and short chained starch parts partially rebranch with α-(1,6) bonds to the degraded starch molecule.
Dextrins are white, yellow, or brown powders that are partially or fully water-soluble, yielding optically active solutions of low viscosity. Most can be detected with iodine solution, giving a red coloration; one distinguishes erythrodextrin (dextrin that colours red) and achrodextrin (giving no colour).
White and yellow dextrins from starch roasted with little or no acid is called British gum.
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2023 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Věda technika výzkum - Přehled zpráv z vědy techniky a výzkumu.
Jaderná energetika - Závěry z koference věnované jaderné energii a ekologii
SlouÄŤenina z hortenzie omezuje rozvoj Alzheimerovy choroby
Malárie na čipu pomůže ve výzkumu této hrozivé choroby