Sacharóza (dříve běžně také sacharosa) v běžné řeči označována jako řepný cukr, třtinový cukr, muskovado, stolní (konzumní) cukr, nebo jen cukr, je nejběžnější disacharid. Vzorec sacharózy je C12H22O11.
Skládá se z jedné molekuly glukózy a jedné molekuly fruktózy. V čistém stavu je sacharóza bílá krystalická látka sladké chuti. Uplatnění nachází především v potravinářství, kde se používá jako sladidlo.
Sucrose is the organic compound commonly known as table sugar and sometimes called saccharose. A white, odorless, crystalline powder with a sweet taste, it is best known for its nutritional role. It is composed from one molecule of glucose and one molecule of fructose.
The molecule is a disaccharide composed of glucose and fructose with the molecular formula C12H22O11.
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Masarykova univerzita - Masarykova univerzita
Jak psát životopis - Užitečné informace o tom jak psát životopis a průvodní dopis
Mezinárodní tým odborníků vyvinul důmyslný DNA nanomotor
Modulární fluorované lipopeptidy zabírají na multirezistentní patogeny