Maltóza neboli sladový cukr (dříve také běžně maltosa) je látka, která je tvořena dvěma molekulami glukózy spojenými α(1-4) vazbou.
Uvolňuje se ze škrobu při klíčení ječmene. Je také produktem rozkládání škrobu amylázou při trávení potravy v ústech některých savců včetně člověka. Podobný rozklad škrobu či glykogenu probíhá v tenkém střevě činností amyláz obsažených v pankreatické šťávě (produkt slinivky břišní).
Maltózu na dvě molekuly glukózy štěpí enzym maltáza.
Maltose or malt sugar, is a disaccharide formed from two units of glucose joined with an α(1-4)bond, formed from a condensation reaction.
Maltose is the second member of an important biochemical series of glucose chains. Maltose is the disaccharide produced when amylase breaks down starch. It is found in germinating seeds such as barley as they break down their starch stores to use for food. It is also produced when glucose is caramelized.
Maltose can be broken down into two glucose molecules by hydrolysis. In living organisms, the enzyme maltase can achieve this very rapidly.
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Věda technika výzkum - Přehled zpráv z vědy techniky a výzkumu.
Environmetal biotechnology - Environment, biotech, biotechnology
Nanočástice stříbra z čaje mohou zajistit léčbu ran v rozvojovém světě
Pilulka s řasovými mikroboty je slibná v léčbě chronických zánětů střev