Lektiny jsou velká skupina proteinů neimunitního původu, které dokáží s vysokou mírou specifity rozpoznávat a vázat cukry, ať už volné nebo vázané na glykoproteinech nebo glykolipidech.
Na rozdíl od glykosyltransferáz lektiny nekatalyzují žádnou chemickou reakci, tedy nevykazují enzymatickou aktivitu. Lektiny se účastní mnoha dějů, ve kterých je nutné specifické rozpoznávání (imunologické reakce, kontakt buněk ve tkáních, interakce patogenů s hostitelem atd.).
První objevené lektiny byly pro jejich schopnost aglutinovat (shlukovat, srážet) červené krvinky pojmenovány aglutininy (WGA – wheat germ agglutinin, RCA – Ricinus communis agglutinin).
Lectins are sugar-binding proteins (not to be confused with glycoproteins, which are proteins containing sugar chains or residues) that are highly specific for their sugar moieties.
They play a role in biological recognition phenomena involving cells and proteins. For example, some viruses use lectins to attach themselves to the cells of the host organism during infection.
Lectins may be disabled by specific mono- and oligosaccharides, which bind to them and prevent their attachment to cell membranes.
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Asertivita - BuÄŹte asertivnĂ. Asertivita a jak na to.
Biotechnologie - Sekce věnovaná biotechnologii na encyklopedii Wikipedia
PozoruhodnĂ˝ chirurgickĂ˝ 3D tisk obnovuje tkáŠpĹ™Ămo v ránÄ›
Látky zaloĹľenĂ© na Ĺ™etÄ›zcĂch nukleovĂ˝ch kyselin ochránĂ rostliny pĹ™ed viry