Mezofil či mezofilní (mezický) organismus je druh, který žije v střední části stupnice určitého ekologického činitele, jímž je například vlhkost, množství živin či v neposlední řadě teplota. Pojmem mezofilní se pak mohou také označovat stanoviště, které mají střední hodnoty některých ekologických ukazatelů.
Mezofilové žijí v teplotním rozmezí asi mezi 15 a 40 °C. Za mezofily z hlediska teploty se považují mnohé bakterie a v podstatě všechny lidské patogenní. Ty mívají optimum růstu kolem 37,5 °C (teplota lidského těla).
A mesophile is an organism that grows best in moderate temperature, neither too hot nor too cold, typically between 20 and 45 °C (68 and 113 °F). The term is mainly applied to microorganisms.
The habitats of these organisms include especially cheese, yogurt, and mesophile organisms are often included in the process of beer and wine making.
Organisms that prefer cold environments are termed psychrophilic, those preferring warmer temperatures are termed thermophilic and those thriving in extremely hot environments are hyperthermophilic. All bacteria have their own optimum environmental surroundings and temperatures in which they thrive the most. A genome-wide computational approach has been designed by Zheng, et al. to classify bacteria into mesophilic and thermophilic.
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Plant Biotechnology - plant biotechnology
Jaderná energetika - Závěry z koference věnované jaderné energii a ekologii
Nanoprotilátka NbE potlačuje vedlejšà účinky opiátů
Pivo ve vesmĂru: VÄ›dci zkoumali vliv mikrogravitace na fermentaci