Antioxidant je látka, jejíž molekuly omezují aktivitu kyslíkových radikálů – snižují pravděpodobnost jejich vzniku nebo je převádějí do méně reaktivních nebo nereaktivních stavů. Tím omezují proces oxidace v organismu nebo směsích, kde se vyskytují. Působí pozitivně na zdraví organismu.
Mezi nejvýznmnější antioxidanty patří především vitamíny – např. vitamín A, vitamín E, vitamín C, vitamín B2, vitamín B15, karotenoidy, flavonoidy, třísloviny, fenolické antioxidanty, polyfenoly, některé sloučeniny selenu, zinku, manganu, mědi, germania, antioxidanty na bázi aminokyselin – glutation, taurin, čisté uhlovodíky (bez dusíku, síry, kovů aj.).
An antioxidant is a molecule capable of inhibiting the oxidation of other molecules. Oxidation reactions can produce free radicals. In turn, these radicals can start chain reactions. When the chain reaction occurs in a cell, it can cause damage or death to the cell. When the chain reaction occurs in a purified monomer, it produces a polymer resin, such as a plastic, a synthetic fiber, or an oil paint film. Antioxidants terminate these chain reactions by removing free radical intermediates, and inhibit other oxidation reactions. They do this by being oxidized themselves, so antioxidants are often reducing agents such as thiols, ascorbic acid, or polyphenols.
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Brigády pro studenty - NabĂdky zajĂmavĂ˝ch brigád pro studenty
Jaderná energetika - Závěry z koference věnované jaderné energii a ekologii
Chytrá pĹŻda zaĹ™ĂdĂ vÄ›tšà biomasu plodin pĹ™i nižšà spotĹ™ebÄ› vody
TĹ™Ăsloviny z plodĹŻ kaki pomohou vĂ˝robÄ› bioethanolu kvasinkami