Hlavní strana

 

Biotech slovník


Zadejte hledaný pojem či výraz:

Vámi zadanému slovu odpovídají následující pojmy či výrazy:

Nenašli jste co jste hledali? Kontaktujte nás na adrese issn@gate2biotech.com

peptidy

Peptidy jsou chemické sloučeniny organického původu, které vznikají spojením několika aminokyselin, takzvanou peptidovou vazbou.

Peptidy dělíme podle množství aminokyselin (přesněji aminokyselinových zbytků), z nichž jsou složeny.

  • Peptidy obsahující do 10 aminokyselin se nazývají oligopeptidy.
  • Látky tvořené více aminokyselinami, u kterých se už projevuje polymerní charakter, se nazývají polypeptidy.
  • Polypeptidy o vysoké molekulové hmotnosti se nazývají bílkoviny.

Peptidy (ale i bílkoviny) bývají organismem syntetizovány jako neaktivní prekurzory, které se pak na místě působení mění na aktivní formu určitou chemickou změnou.

Některé významné peptidy: nisin, glutation, oxytocin, inzulin, endorfin a další.



peptides

Peptides are short polymers of amino acid monomers linked by peptide bonds. They are distinguished from proteins on the basis of size, typically containing fewer than 50 monomer units. The shortest peptides are dipeptides, consisting of two amino acids joined by a single peptide bond. There are also tripeptides, tetrapeptides, etc.

Amino acids which have been incorporated into a peptide are termed "residues"; every peptide has a N-terminus and C-terminus residue on the ends of the peptide (except for cyclic peptides). A polypeptide is a long, continuous, and unbranched peptide. Proteins consist of one or more polypeptides arranged in a biologically functional way and are often bound to cofactors, or other proteins.





Příklad tetrapeptidu.
Example of a tetrapeptide.





OPPI, MPO, EU

Biotechnologická ročenka

BioTechnologická Ročenka 2012

LinkedIn