Hlavní strana

 

Biotech slovník


Zadejte hledaný pojem či výraz:

Vámi zadanému slovu odpovídají následující pojmy či výrazy:

Nenašli jste co jste hledali? Kontaktujte nás na adrese issn@gate2biotech.com

polysacharidy

Polysacharidy jsou polymerní sacharidy. Jsou tvořeny monosacharidovými jednotkami, které jsou spojeny glykosidickou vazbou. Často jsou amorfní, nerozpustné ve vodě a nemají sladkou chuť, proto je jejich označování za cukry nepřesné.

Pokud se molekula polysacharidu skládá pouze z jednoho druhu monosacharidových jednotek, jedná se o homopolysacharid. V opačném případě hovoříme o heteropolysacharidech.

Polysacharidy můžeme popsat obecným vzorcem Cn(H2O)n−1, proto se dříve nazývaly karbohydráty.

V přírodě jsou tyto látky velmi rozšířené. Mezi nejběžnější zástupce polysacharidů patří škrob, glykogen, celulóza, chitin.



polysaccharides

Polysaccharides are long carbohydrate molecules of repeated monomer units joined together by glycosidic bonds. They range in structure from linear to highly branched. Polysaccharides are often quite heterogeneous, containing slight modifications of the repeating unit. Depending on the structure, these macromolecules can have distinct properties from their monosaccharide building blocks. They may be amorphous or even insoluble in water.

When all the monosaccharides in a polysaccharide are the same type, the polysaccharide is called a homopolysaccharide or homoglycan, but when more than one type of monosaccharide is present they are called heteropolysaccharides or heteroglycans.

Examples include storage polysaccharides such as starch and glycogen, and structural polysaccharides such as cellulose and chitin.

Polysaccharides have a general formula of Cn(H2O)n-1.





Celulóza.
Cellulose.


Glykogen.
Glycogen.





OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

LinkedIn