Hlavní strana

 

Biotech slovník


Zadejte hledaný pojem či výraz:

Vámi zadanému slovu odpovídají následující pojmy či výrazy:

Nenašli jste co jste hledali? Kontaktujte nás na adrese issn@gate2biotech.com

pektin

Pektin je lineární polysacharid kyseliny galakturonové (či spíše její vápenato–hořečnaté soli), jenž se podílí na stavbě některých rostlinných pletiv.

Pektinů existuje mnoho druhů. Vlastní pektiny jsou lineární makromolekulární koloidy složené z z molekul kyseliny D-galaktouronové. Dále se podle stupně esterifikace této kyseliny dělí na:

  • neutrální pektiny - mají všechny skupiny esterifikovány methanolem,
  • pektinové kyseliny - esterifikace je nulová.

Pektiny jsou buď nerozpustné ve vodě (tzv. protopektiny), nebo účinkem kyselin či protopektináz i rozpustné. Jsou schopné na sebe vázat vodu, čímž se výrazně podílí na hospodaření buněk s vodou. Mají význam při zrání ovoce – měknutí plodů je způsobeno právě přeměnou nerozpustných pektinů na rozpustné.

V průmyslu je to hojně používaný silný želírovací prostředek, který se získává ze slupek citrusových plodů a poté je upraven cukry a solemi.

Pektiny hrají významnou roli také při zavařování - tvorbě různých džemů a marmelád. Čím více pektinů ovoce má, tím lépe nám daný džem zhoustne. Obecně platí, že čím je ovoce zralejší, tím obsahuje pektinů méně a naopak. Množství pektinů se také liší v jednotlivých druzích ovoce, některé jej mají přirozeně více a jiná méně. Mezi ovoce s vysokým podílem pektinů patří citrusové plody, jablka, rybíz. Naopak málo pektinů obsahují např. třešně, kiwi nebo ananas.



pectin

Pectin is a structural heteropolysaccharide contained in the primary cell walls of terrestrial plants.

It was first isolated and described in 1825 by Henri Braconnot.

In plant cells, pectin consists of a complex set of polysaccharides that are present in most primary cell walls and are particularly abundant in the non-woody parts of terrestrial plants. Pectin is present not only throughout primary cell walls but also in the middle lamella between plant cells, where it helps to bind cells together.

Pectin is a natural part of the human diet, but does not contribute significantly to nutrition. The daily intake of pectin from fruits and vegetables can be estimated to be around 5 g (assuming consumption of approximately 500 g fruits and vegetables per day).

In human digestion, pectin binds to cholesterol in the gastrointestinal tract and slows glucose absorption by trapping carbohydrates. Pectin is thus a soluble dietary fiber.

It is produced commercially as a white to light brown powder, mainly extracted from citrus fruits, and is used in food as a gelling agent particularly in jams and jellies. It is also used in fillings, medicines, sweets, as a stabilizer in fruit juices and milk drinks, and as a source of dietary fiber.





Řetězec pektinu.
Pectin structure.





OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

LinkedIn