Amyláza je enzym, který zajišťuje štěpení škrobu na jednodušší cukry. Amyláza patří mezi hydrolázy.
Existují tři typy amylázy : α-amyláza, β-amyláza a γ-amyláza.
α-amyláza produkovaná slinnými žlázami se nazývá ptyalin. Ptyalin obsažený ve slinách při styku s potravou začne štěpit škrob a složené cukry. Amylázu produkuje také pankreas (slinivka břišní), která se nezastupitelně podílí na rozkladu cukrů, tuků a bílkovin. Pankreatická amyláza se podílí na dalším štěpení cukrů.
Amylázy (α-amyláza a β-amyláza) jsou rovněž obsaženy ve sladu, kdy během rmutování sladiny (přibližně v rozmezí 60–70 °C) rozkládají obilný škrob na dextrin a jednodušší cukry (zejména maltózu), které budou moci později zkvasit na alkohol; podobně působí sladové amylázy při výrobě whisky.
Amylase is an enzyme that catalyses the breakdown of starch into sugars. Amylase is present in human saliva, where it begins the chemical process of digestion.
The pancreas also makes amylase (alpha amylase) to hydrolyse dietary starch into disaccharides and trisaccharides which are converted by other enzymes to glucose to supply the body with energy.
Plants and some bacteria also produce amylase. As diastase, amylase was the first enzyme to be discovered and isolated.
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2023 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Nabídka zaměstnání - Nabídky zaměstnání na hlavní pracovní poměr
Výzkum - Informace z výzkumu biotechnologií v České republice
Vědci vyrobili běžné léky proti bolesti z borovic, nikoliv z ropy
S léčbou obezity by mohl pomoct chitin