Aminokyselina je v chemii obecně jakákoliv (často zkráceně jako AK nebo AMK) molekula obsahující karboxylovou (-COOH) a aminovou (-NH2) funkční skupinu.
V biochemii se většinou tímto termínem rozumějí pouze alfa-aminokyseliny, tj. takové, ve kterých jsou obě skupiny navázány na stejném uhlíkovém atomu.
V ještě užším smyslu (například v molekulární biologii) se tímto pojmem většinou rozumí proteinogenní alfa-L-aminokyseliny – 22 základních stavebních složek všech proteinů (bílkovin).
Amino acids are molecules containing an amine group, a carboxylic acid group, and a side-chain that is specific to each amino acid. The key elements of an amino acid are carbon, hydrogen, oxygen, and nitrogen. They are particularly important in biochemistry, where the term usually refers to alpha-amino acids.
Amino acids serve as the building blocks of proteins, which are linear chains of amino acids. Amino acids can be linked together in varying sequences to form a vast variety of proteins.
Amino acids are important in nutrition and are commonly used in nutrition supplements, fertilizers, food technology and industry. In industry, applications include the production of biodegradable plastics, drugs, and chiral catalysts.
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Brigády pro studenty - Brigády a práce pro studenty.
Brigády pro studenty - NabĂdky zajĂmavĂ˝ch brigád pro studenty
Chlamydomonády pĹ™evleÄŤenĂ© za krvinky zakroÄŤujĂ proti metastázám v plicĂch
Průzkum australské řeky přinesl fágy schopné porazit rezistentnà klebsielly