Hlavní stranaZpravodajstvíRostlinné steroly a stanoly snižují cholesterol

Rostlinné steroly a stanoly snižují cholesterol

Datum: 8.10.2010 

Rostlinné steroly a stanoly jsou známé svými příznivými účinky na srdce a oběhový systém. Jenže tyto blahodárné účinky se projeví až při konzumaci množství větších než jsou přirozeně přítomné v potravinách. Aby potravinářské firmy pomohly lidem potřebných hodnot příjmu sterolů a stanolů dosáhnout, přidávají je do některých výrobků, například do ovocných džusů nebo rostlinných margarínů.

Tyto potraviny lidé nejčastěji konzumují jako součást snídaně. Vědci provedli test, při kterém lidé konzumovali steroly a stanoly pouze při snídani a srovnali je se skupinou lidí, kteří stejné množství spotřebovali ve třech dávkách během jednoho dne. Zjišťovali, zda se mezi skupinami projeví nějaký rozdíl.

Zjistili, že LDL neboli špatný cholesterol je více snižován, když jsou rostlinné steroy konzumovány v menších množstvích několikrát za den, spíše než v jedné velké dávce denně. Výzkum byl publikován v časopise European Journal of Clinical Nutrition.

Vlasta Stancová

Více informací na:

http://www.ars.usda.gov/is/pr/2010/100921.htm

 


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn