Datum: 8.10.2010
Rostlinné steroly a stanoly jsou známé svými příznivými účinky na srdce a oběhový systém. Jenže tyto blahodárné účinky se projeví až při konzumaci množství větších než jsou přirozeně přítomné v potravinách. Aby potravinářské firmy pomohly lidem potřebných hodnot příjmu sterolů a stanolů dosáhnout, přidávají je do některých výrobků, například do ovocných džusů nebo rostlinných margarínů.
Tyto potraviny lidé nejčastěji konzumují jako součást snídaně. Vědci provedli test, při kterém lidé konzumovali steroly a stanoly pouze při snídani a srovnali je se skupinou lidí, kteří stejné množství spotřebovali ve třech dávkách během jednoho dne. Zjišťovali, zda se mezi skupinami projeví nějaký rozdíl.
Zjistili, že LDL neboli špatný cholesterol je více snižován, když jsou rostlinné steroy konzumovány v menších množstvích několikrát za den, spíše než v jedné velké dávce denně. Výzkum byl publikován v časopise European Journal of Clinical Nutrition.
Vlasta Stancová
Více informací na:
http://www.ars.usda.gov/is/pr/2010/100921.htm
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Práce na vedlejší pracovní poměr
Zaměstnanci - Jak hledat a jak získat dobré zaměstnance?
Nesteroidní protizánětlivá látka z rostliny šetří imunitní systém
Radioaktivní fruktóza zviditelní nádory a záněty