Datum: 15.7.2015
Tkáňový inženýr Mark Post si je prakticky jistý, že jeho biotechnologický hamburger, který je teď schopen vyrobit za 300 tisíc dolarů, nejen dramaticky slevní, ale že jednou bude běžně na trhu.
Podle Posta, který vede katedru fyziologie na nizozemské Univerzitě v Maastrichtu, je zcela reálné, že se to jeho týmu povede. Teď se momentálně snaží vylepšit svůj výrobek, který připomíná spíše pirožku, aby byl co nejvíce jako tradiční hovězí burger.
Post a spol. zakládají za tím účelem společnost, která na tom letos začne pracovat. V současné době jde o velice drahý produkt, který by si dal jenom výstřední miliardář po flámu, ale Post tvrdí, že ho na trh nakonec dostanou. Když si můžeme dát v restauraci burger za 450 dolarů, tak prý bude dost prostoru i pro biotechnologický burger.
Tkáňoví inženýři používají k výrobě biotech burgeru kmenové buňky z krávy, z nichž pěstují svalová vlákna. Momentálně se jim daří udělat pirožky, ty ale neobsahují tuk, který by jim dodal vytouženou vůni a chuť. V tuku je podle všeho klíč, proto se teď snaží vylepšit výrobní postup.
Když biotechnologický burger nabídli k ochutnávce kulinářským celebritám roku 2013 v Londýně, tak ho potěšilo, že ho na místě nesejmuli. Bylo prý poznat, že to není z krávy, ale zároveň šlo o nejchutnější náhražku, jakou dotyční kdy testovali.
Průzkum mezi čtenáři časopisu Guardian a také nezávislý průzkum v Nizozemí před časem dospěly k závěru, že více než 60 procent zákazníků by bylo ochotno si biotechnologický burger koupit a dokonce i sníst. A to není tak špatná zpráva.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.
Více informací najdete zde:
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Animal Biotechnology - Biotechnology, Animals
VÄ›da - Informace z vÄ›dy, vĂ˝zkumu ÄŤeskĂ˝ch biotechnologiĂ
KterĂ© geny ledĹáčkĹŻ jim umoĹľĹujĂ stĹ™emhlavĂ© potápÄ›nĂ?
GM bakterie vyrábějà biokůži, která barvà sama sebe