Hlavní stranaZpravodajstvíVědci pracují na chuti, konzistenci a barvě biotech...

Vědci pracují na chuti, konzistenci a barvě biotech hamburgeru

Datum: 15.7.2015 

Tkáňový inženýr Mark Post si je prakticky jistý, že jeho biotechnologický hamburger, který je teď schopen vyrobit za 300 tisíc dolarů, nejen dramaticky slevní, ale že jednou bude běžně na trhu.

Podle Posta, který vede katedru fyziologie na nizozemské Univerzitě v Maastrichtu, je zcela reálné, že se to jeho týmu povede. Teď se momentálně snaží vylepšit svůj výrobek, který připomíná spíše pirožku, aby byl co nejvíce jako tradiční hovězí burger.

Post a spol. zakládají za tím účelem společnost, která na tom letos začne pracovat. V současné době jde o velice drahý produkt, který by si dal jenom výstřední miliardář po flámu, ale Post tvrdí, že ho na trh nakonec dostanou. Když si můžeme dát v restauraci burger za 450 dolarů, tak prý bude dost prostoru i pro biotechnologický burger.

Tkáňoví inženýři používají k výrobě biotech burgeru kmenové buňky z krávy, z nichž pěstují svalová vlákna. Momentálně se jim daří udělat pirožky, ty ale neobsahují tuk, který by jim dodal vytouženou vůni a chuť. V tuku je podle všeho klíč, proto se teď snaží vylepšit výrobní postup.

Když biotechnologický burger nabídli k ochutnávce kulinářským celebritám roku 2013 v Londýně, tak ho potěšilo, že ho na místě nesejmuli. Bylo prý poznat, že to není z krávy, ale zároveň šlo o nejchutnější náhražku, jakou dotyční kdy testovali.

Průzkum mezi čtenáři časopisu Guardian a také nezávislý průzkum v Nizozemí před časem dospěly k závěru, že více než 60 procent zákazníků by bylo ochotno si biotechnologický burger koupit a dokonce i sníst. A to není tak špatná zpráva.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.


google facebook Digg delicious reddit furl mrwong myspace twitter stumble upon topclanky Jagg bookmarky Linkuj si ! pridej Vybralisme

Více informací najdete zde:

 


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn