Datum: 12.7.2011
Podivovali jste se někdy nad tím, proč vám nestačí vzít si pouze jeden bramborový lupínek nebo jedinou hranolku? Vědci z UC Irvine zjistili, že tuky v těchto potravinách z nich dělají téměř neodolatelné a spouštějí překvapivý biologický mechanismus, který pravděpodobně pohání naši nenasytnost. Viníkem jsou tělu vlastní sloučeniny endokanabinoidy, které se vážou na stejné receptory jako sloučeniny marihuany kanabinoidy. Vědci zjistili, že když krysy ochutnaly něco tučného, buňky střeva začaly tvořit endokanabionidy. U cukrů a bílkovin tento účinek nepozorovali.
Pro zvířata je nezbytné přijímat tuky, které se v přírodě vyskytují vzácněji než třeba sacharidy. Jenže pro lidi jsou tuky snadno a rychle dostupné a nutkání jíst tučné potraviny vede k obezitě a jiným zdravotním komplikacím.
Poznatky z tohoto výzkumu by mohly vést k vývoji léčiv, které by se vázaly na endokanabinoidní receptory a omezily aktivitu endokanabinoidů. Studie byla publikovaná v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.
Vlasta Stancová
Více na:
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Brigády pro studenty - Brigády pro studenty. Nabídky zajímavé práce z celé ČR
Věda - Informace z vědy, výzkumu českých biotechnologií
Drony s upravenými komáry pomáhají proti šíření infekcí
„Čárový kód“ pro fágy usnadní jejich využití