Datum: 16.8.2012
Studie publikovaná v časopise Journal of Clinical Endokrinology and Metabolism ukazuje, že konzumace středomořské stravy po dobu dvou let souvisí s nárůstem koncentrace osteokalcinu v krevním séru. Osteokalcin se podílí na mineralizaci kostí.
S věkem spojená ztráta kostní hmoty a snížená pevnost kostí souvisí s osteoporózou a zvýšeným rizikem zlomenin. Bylo zjištěno, že v Evropě je nižší výskyt osteoporózy kolem rovníku. Mohla by se na tom podílet i středomořská strava, bohatá na ovoce, zeleninu, olivy a olivový olej.
Vlasta Stancová
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Brigády pro studenty - NabĂdky zajĂmavĂ˝ch brigád pro studenty
Asertivita - BuÄŹte asertivnĂ. Asertivita a jak na to.
Měkký robot ve tvaru plodu javoru monitoruje teplotu půdy
Organoidy varlat přispějà k výzkumu neplodnosti