Datum: 24.11.2010
Výzkumy v posledních letech prokázaly mnoho zdravotních výhod šťávy z granátového jablka, včetně toho, že se jedná o dobrý zdroj antioxidantů, snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak, a tedy pomáhá převážně diabetikům a lidem trpícím hypertenzí. Předběžná studie nyní navrhuje, že tento plod může zabránit mnoha komplikacím u pacientů, kteří jsou pro nemoci ledvin odkázáni na dialýzu. Podle výzkumu, jehož výsledky byly prezentovány na 43. výroční schůzi Americké nefrologické společnosti a Vědecké výstavě v Denveru, snižuje granátové jablko nemocnost v důsledku infekcí a kardiovaskulárních příhod.
Batya Kristan, MD, FASN (Západní galilejská nemocnice v Nahariya, Ruth a Bruce Rappaport lékařská fakulta, Technion-israelský technologický institut, Haifa, Izrael), PhD., Lilach Schema a jejich kolegové zkoumali 101 pacientů po dialýze, kteří dostávali po dobu jednoho roku třikrát týdně šťávu z granátového jablka, nebo placebo nápoj na začátku každé dialýzy.
Laboratorní testy ukázaly, že pacienti, kteří pili šťávu z granátového jablka, měli redukované zánětlivé markery. Rovněž poškození z důvodu oxidativního stresu způsobeného volnými radikály bylo zmírněno. Navíc u těchto pacientů byla menší pravděpodobnost hospitalizace kvůli infekcím. Tyto nálezy podporují jiné studie, které objevily, že šťáva z granátového jablka má silné antioxidační vlastnosti.
Nedávné analýzy dat, které nebyly zahrnuty v tomto abstraktu, objevily, že u lidí, kteří pili šťávu z granátového jablka, se ukázalo jisté zlepšení rizikových faktorů, jako je snížení krevního tlaku, zlepšení profilu tuků a snížení kardiovaskulárních příhod celkově. Tyto výsledky jsou v souladu se závěry podobně zaměřených studií a jsou obzvláště důležité pro hemodialyzované pacienty. Většina lidí trpících nemocemi ledvin umírá buď na kardiovaskulární problémy nebo na infekce.
Autoři studie poukazují, že pití určitého množství džusu z granátového jablka s bezpečným a monitorovaným obsahem draslíku může pomoci redukovat komplikace, které se často objevují u dialyzovaných pacientů. Je důležité vzít v úvahu riziko zahrnuté v předávkování draslíkem, především u pacientů s chronickým onemocněním ledvin s dietním omezením draslíku.
„Bereme-li v úvahu očekávanou epidemiologii chronického onemocnění ledvin v následujícím desetiletí, měly by být provedeny další klinické studie se šťávou z granátového jablka. Měly by se zabývat jejím vlivem na redukci kardiovaskulárních onemocnění u těchto pacientů a jejich zhoršením v poslední fázi nemoci," řekl dr. Kristal.
Spoluautory výzkumu byli Ronit Geron, MD, Galina Shapiro, Shifra Sela, PhD (Západní galilejská nemocnice) a Liora Ore (Univerzita Haifa).
Studie byla podporována Hlavní vědeckou kanceláří Ministerstva zdravotnictví v Izraeli, Fondem na podporu kardiologického výzkumu Jess & Midred Fisherových a Kanceláří výkonného viceprezidenta pro výzkum v izraelském Technionu.
Překlad: Pavla Čermáková
Zdroj: American Society of Nephrology (2010, November 18). Pomegranate juice reduces damage to tissues, inflammation and infections, study suggests. ScienceDaily. Retrieved November 20, 2010, from http://www.sciencedaily.com /releases/2010/11/101119083126.htm
Obrázky: http://www.sxc.hu/
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
VÄ›da - Informace z vÄ›dy, vĂ˝zkumu ÄŤeskĂ˝ch biotechnologiĂ
Práce - NabĂdky práce pro studenty
Na palubě orbitálnà stanice ISS vypěstovali myšà embrya
NovĂ˝ palivovĂ˝ ÄŤlánek těžà energii z pĹŻdnĂch mikrobĹŻ