Datum: 1.3.2011
Vědcům se, při snaze prodloužit skladovatelnost rajčat, podařilo získat chutnější a zdravější plody. Zaměřili se na skupinu dusíkatých organických látek nazývaných „polyaminy", které působí jako signály a jsou významné pro růst, kvetení, vývoj plodu nebo zrání rostlin. Polyaminy mají také spojitost s produkcí lykopenu a dalších živin, které jsou příznivé pro lidské zdraví, snižují například riziko některých rakovin.
Vědci chtěli zjistit, zda dokážou zvýšit produkci polyaminů v rajčatech a jaké důsledky to bude mít. Vložili do rostliny gen kvasinky zodpovědný za produkci jednoho z polyaminů spermidinu, o kterém předpokládali, že ovlivňuje zrání rajčat.
Výsledky publikované v časopise The Plant Journal ukazují, že vložený gen nejen zvýšil produkci spermidinu a podpořil vegetativní růst, ale prodloužil navíc skladovatelnost plodů. Účinky spermidinu byly nezávislé na jiných polyaminech. Rajčata také obsahovaly větší koncentraci lykopenu.
Vlasta Stancová
Zdroj:
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
ZamÄ›stnánĂ pro studenty - NabĂdky zajĂmavĂ˝ch zamÄ›stnánĂ pro studenty
VÄ›da - Informace z vÄ›dy, vĂ˝zkumu ÄŤeskĂ˝ch biotechnologiĂ
Měkký robot ve tvaru plodu javoru monitoruje teplotu půdy
Levné nanočástice z rýžových otrub bojujàs nádory