Datum: 18.6.2012
Salmonela se stává nebezpečně virulentní poté, co její vnitrobuněčné senzory zaznamenají změny v prostředí buňky, informují o tom vědci z Yale School of Medicine a Yale Microbial Diversity Institute na stránkách časopisu Nature.
Vědci vyšetřovali, zda signály z okolí bakterie spouští jeden z jejích genů virulence. Virulence je schopnost mikroorganismu vyvolat onemocnění. Zjistili, že změny kyselosti v okolí salmonely mají za následek zvýšenou hladinu ATP a právě ta aktivuje faktory virulence a umožňuje salmonele přežít v hostitelském organismu.
Pochopení těchto procesů může vědcům pomoci vyvinout obrany proti infekčním chorobám. Pravděpodobně i jiné nebezpečné patogenní mikroorganismy vlastní podobné senzory sloužící k aktivaci genů virulence. Tento mechanismus může představovat nový cíl při vývoji nových léků proti patogenním bakteriím.
Vlasta Stancová
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Zaměstnánà - poptávky - Možnost zdarma publikovat poptávaná zaměstnánà pro firmy a organizace
ZamÄ›stnanci - Jak hledat a jak zĂskat dobrĂ© zamÄ›stnance?
ÄŚĂnštĂ vÄ›dci udÄ›lali z krásnooÄŤka mikrobota ovládanĂ©ho svÄ›tlem
LaserovĂ˝m tiskem na opadanĂ© listy lze vytvoĹ™it inovativnĂ senzory na jedno pouĹľitĂ