Hlavní stranaZpravodajstvíSalmonela je nebezpečná kvůli vnitřním buněčným...

Salmonela je nebezpečná kvůli vnitřním buněčným senzorům

Datum: 18.6.2012 

Salmonela se stává nebezpečně virulentní poté, co její vnitrobuněčné senzory zaznamenají změny v prostředí buňky, informují o tom vědci z Yale School of Medicine a Yale Microbial Diversity Institute na stránkách časopisu Nature.

Vědci vyšetřovali, zda signály z okolí bakterie spouští jeden z jejích genů virulence. Virulence je schopnost mikroorganismu vyvolat onemocnění. Zjistili, že změny kyselosti v okolí salmonely mají za následek zvýšenou hladinu ATP a právě ta aktivuje faktory virulence a umožňuje salmonele přežít v hostitelském organismu.

Pochopení těchto procesů může vědcům pomoci vyvinout obrany proti infekčním chorobám. Pravděpodobně i jiné nebezpečné patogenní mikroorganismy vlastní podobné senzory sloužící k aktivaci genů virulence. Tento mechanismus může představovat nový cíl při vývoji nových léků proti patogenním bakteriím.

Vlasta Stancová

Zdroj

 


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn