Datum: 26.4.2012
Vypadá to jako přírodní řízek - je to šťavnaté a vláknité a dokonce to má konzistenci skutečného masa, ingredience jsou však stoprocentně rostlinné. Vědci používají novou ekologičtější metodu přípravy náhražky masa, která prý také dobře chutná.
Produkce masa je náročná, drahá a zatěžuje životní prostředí: zvířata sežerou pět až osm kilo zrna, aby vyprodukovala jedno kilo masa.
Nejnáročnější pro vědce bylo vymyslet výrobní technologii. Hlavními surovinami na náhražku masa jsou rostlinné bílkoviny a voda. Prototyp nové výrobní linky na vegetariánské steaky je umístěn prozatím v laboratoři a není delší než dva stoly na stolní tenis. Může vyrobit nekonečný kus masa přibližně 1cm tenký, který může být tvarován podle potřeby.
Výzkumníci jsou v současné době schopni produkovat 60-70 kilo masové náhražky za hodinu nebo 300-500 kilo za den. Konzistenci a texturu považují za vynikající. Jediné co chtějí ještě vylepšit je aroma, ale věří, že do roka budou i s tímto problémem hotovi.
Vlasta Stancová
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Zaměstnanci - Jak hledat a jak získat dobré zaměstnance?
Brigády - Brigády pro studenty
Vylepšený CRISPR zařídí vložení velkých genů do genomu rostlin
Respirační bakterie vypínají imunitní systém hostitele