Datum: 10.3.2011
Rozsáhlé review časopisu American Journal of Lifestyle Medicine přináší sjednocené informace o příznivých účincích konzumace rajčat na naše zdraví. Hojná konzumace těchto chutných bobulí přináší samá pozitiva, snižují totiž riziko některých rakovin, osteoporózy, kardiovaskulárních chorob, poškození kůže způsobené ultrafialovým zářením a kognitivní dysfunkce.
Rajčata jsou největším zdrojem lykopenu v naší potravě. Lykopen je silný antioxidant, který na rozdíl od většiny živin v ovoci a zelenině, má dokonce vyšší biologickou dostupnost po tepelném opracování. Nebojme se tedy, že vařením či dušením rajčat o cenný lykopen přijdeme. Rajčata působí dokonce protisrážlivě a protizánětlivě.
Rajčata jsou dostupná pro každého, jejich konzumaci neomezuje žádné náboženství a jsou k mání jak čerstvá, tak zpracovaná sterilací nebo jako součást kečupu, omáček a jiných potravin. Patří mezi nejdůležitější neškrobovou zeleninu. Vyhněte se však konzumací nezralých plodů, které mohou způsobit otravu organismu.
Vlasta Stancová
Původní práce:
B. B. Freeman, K. Reimers. Tomato Consumption and Health: Emerging Benefits. American Journal of Lifestyle Medicine, 2010; DOI: 10.1177/1559827610387488
Zdroj:
http://www.sciencedaily.com/releases/2011/03/110301091338.htm
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Brigády pro studenty - Brigády pro studenty. NabĂdky zajĂmavĂ© práce z celĂ© ÄŚR
Jak psát životopis - Užitečné informace o tom jak psát životopis a průvodnà dopis
SebedestrukÄŤnĂ systĂ©m bakteriĂ lze vyuĹľĂt pĹ™i lĂ©ÄŤbÄ› infekcĂ
Látky zaloĹľenĂ© na Ĺ™etÄ›zcĂch nukleovĂ˝ch kyselin ochránĂ rostliny pĹ™ed viry