Datum: 30.9.2015
Tým vědců z německých společností Nomad Bioscience a Icon Genetics objevil novou strategii, jak bojovat proti nemocem způsobeným konzumací kontaminovaných potravin. Pomocí genového inženýrství vyprodukovali ve vybraných rostlinách antimikrobiální proteiny, které lze následně extrahovat a použít pro dekontaminaci potravin, zejména masa.
Do výzkumu byly vybrány jako pokusné rostliny tabák, řepa, špenát, čekanka a salát. V těchto geneticky modifikovaných (dále GM) rostlinách byly následně vyprodukovány proteiny koliciny, které dokáží zničit nebezpečné kmeny Escherichia coli. V rámci výzkumu bylo zjištěno, že nejvíce těchto proteinů vyprodukuje GM tabák, a zároveň byly identifikovány nejúčinnější druhy kolicinů.
Vědci věří, že se jedná o ekonomicky životaschopnou metodu, jak zabránit nemocem způsobeným kontaminovanými potravinami. Koliciny jsou jednak mnohonásobně aktivnější v boji proti bakterii než klasická antibiotika a také levnější než srovnávané nejčastěji používané metody dekontaminace potravin (např. zahřátí nebo ošetření kyselinou). Navíc koliciny neovlivňují chuť a kvalitu ošetřeného masa.
Pro reálné využití chtějí vědci nyní získat povolení americké Food and Drug Administration, což může být ovšem běh na dlouhou trať, neboť uvedené proteiny se běžně v lidské stravě nevyskytují.
Zdroj: http://www.popsci.com/scientists-have-invented-new-way-to-remove-e-coli-from-your-food
Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
ZamÄ›stnánĂ - NabĂdky i poptávky zajĂmavĂ˝ch zamÄ›stnánĂ
Brigády pro studenty - Brigády pro studenty. NabĂdky zajĂmavĂ© práce z celĂ© ÄŚR
TisĂcovky novĂ˝ch FanzorĹŻ pro krájenĂ DNA mohou promÄ›nit medicĂnu
V pacientech nemocnice v Basileji bylo objeveno 35 novĂ˝ch druhĹŻ bakteriĂ