Datum: 14.3.2012
Konzumace trans nenasycených mastných kyselin podle vědců z University of California způsobuje podrážděnost a agresivitu. Studie, které se zúčastnila téměř tisícovka mužů a žen, byla publikována v časopise PLoS ONE.
V potravě přítomné trans nenasycené mastné kyseliny vznikají procesem hydrogenace, tedy následkem redukce dvojných vazeb vodíkem. Technologicky je tak docíleno, že je jinak tekutý olej při pokojové teplotě v pevném stavu. Trans nenasycené mastné kyseliny se tak mohou vyskytovat v některých margarínech nebo třeba čokoládových polevách.
„Zjistili jsme, že vyšší agresivita má významnou souvislost s vyšším příjmem trans nenasycených mastných kyselin." Vysvětluje doktorka Beatrice Golombová."
Mezi další nepříznivé účinky těchto mastných kyselin na zdraví patří poruchy metabolických funkcí, inzulínová rezistence, oxidace, zánět a onemocnění srdce.
Vlasta Stancová
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Jak psát životopis - Užitečné informace o tom jak psát životopis a průvodní dopis
Environmetal biotechnology - Environment, biotech, biotechnology
Lipidové nanočástice s RNA zasahují proti zánětům nervové soustavy
Vakcína ve spreji zatočí s úpornými infekcemi močových cest