Hlavní stranaZpravodajstvíPivovarské kvasinky mohou využít odpad z pivovaru

Pivovarské kvasinky mohou využít odpad z pivovaru

Datum: 1.9.2017 

Badatelé Nanyang Technological University v Singaporu (NTU Singapore) vynalezli nový proces, který by se mohl skvěle uplatnit při vaření piva. Napadlo je, že by mohli využít zbytky obilí použitého při vaření piva neboli pivovarnické mláto jako zajímavou surovinu k napěstování pivovarských kvasinekKredit: NTU Singapore.

Při vaření piva jsou kvasinky zcela klíčové pro fázi fermentace. Při fermentaci jsou cukry obsažené v obilí díky kvasinkám přeměněny na alkohol. V procesu vaření piva se kvůli tomu zužitkuje velké množství kvasinek.

Z celkového množství odpadu, který v pivovaru vznikne během vaření piva, představuje pivovarnické mláto asi 85 procent. V současné době není příliš ceněno a obvykle skončí v kompostu nebo jako krmivo pro hospodářská zvířata.

Ředitel programu NTU Food Science and Technology Programme William Chen, který tento výzkum vedl, ale považuje pivovarnické mláto za surovinu s velkým potenciálem. Pomocí nového procesu zpracování odpadu se jim povedlo proměnit odpad z pivovaru na hodnotnou kapalnou výživu pro kvasinky. Tato nová výživa je podobná standardním komerčním výživám pro kvasinky, které se prodávají za ceny kolem 30 dolarů za litr.

Pro srovnání, výroba kapalné výživy Chenova týmu přijde na pouhý zlomek této částky. Není divu, že nová technologie si získala pozornost několika mezinárodních pivovarských společností, včetně společnosti Asia Pacific Breweries (APB) ze Singapuru.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.


google facebook Digg delicious reddit furl mrwong myspace twitter stumble upon topclanky Jagg bookmarky Linkuj si ! pridej Vybralisme

Více informací najdete zde:


Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU
Czech Bio

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

LinkedIn