Datum: 20.7.2011
Každým rokem se v Evropské unii produkuje více než 500 000 tun odpadu z cibulí. Vanesa Benítez ze španělské Autonomous University of Madrid se domnívá, že by měl být odpad použit na výrobu zdravých přírodních přísad do potravin. Zjistila, že hnědé vnější vrstvy jsou bohaté na nerozpustnou vlákninu a fenolické sloučeniny flavonoidy, které působí jako antioxidanty. Do odpadu se dostávají také cibulky poškozené nebo příliš malé pro komerční využití. Cibulky obsahují sirné sloučeniny a fruktany. Fruktany působí jako prebiotika, podporují růst a aktivitu prospěšných střevních bakterií. Sirné sloučeniny jsou důležité pro zdraví krevního oběhu. Všechny tyto sloučeniny jsou zdraví prospěšné. Výsledky byly publikovány v časopise Plant Foods for Human Nutrition.
Vlasta Stancová
Více na:
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Brigády - Brigády pro studenty
Asertivita - BuÄŹte asertivnĂ. Asertivita a jak na to.
Nanočástice s lĂ©ÄŤivem mohou zabránit paralĂ˝ze po poranÄ›nĂ mĂchy
Jak Ĺľelvušky pĹ™eĹľĂvajĂ zniÄŤujĂcĂ radiaci?