Datum: 15.2.2021
Mezinárodní tým odborníků zjistil, jak se obvykle neškodné a zcela běžné střevní bakterie E. coli u kuřat mohou stát zabijáky a vyvolávat závažné, život ohrožující infekce. Ve své studii varují, že takové infekce vražedných střevních bakterií ohrožují nejen drůbežářský průmysl, ale také lidské životy, protože se nakazit mohou i lidé.
Bakterie E. coli jsou úplně obyčejnou součástí mikrobiomu v trávicím traktu většiny živočichů, člověka samozřejmě nevyjímaje. Ve střevech jsou obvykle zcela neškodné, ale stávají se velmi nebezpečnými, když proniknou do krevního oběhu. Systémová infekce těchto bakterií může i zabít.
Infekce APEC (Avian pathogenic E.coli ) je nejběžnější nebezpečnou infekcí u kuřat chovaných na maso nebo na vejce. Může mít až 20 procentní úmrtnost a způsobuje astronomické ztráty drůbežářskému průmyslu. Problém se ještě více zhoršuje s rozvojem rezistencí vůči antibiotikům.
Odborníci Milner Centre for Evolution britské University of Bath a jejich spolupracovníci přečetli a analyzovali kompletní genomy bakterií E. coli, které vytáhli ze zdravých a nemocných kuřat na komerčních drůbežích farmách.
Výsledky analýz ukazují, že za přepnutí z neškodného módu do podoby zabijáka není zodpovědný nějaký jediný konkrétní gen. Jde o výsledek několika možných kombinací různých skupin genů.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Animal Biotechnology - Biotechnology, Animals
Jak psát životopis - Užitečné informace o tom jak psát životopis a průvodní dopis
Vdechnutelné senzory zajistí brzkou detekci rakoviny plic
Vědci regenerovali poškozené buňky slinivky diabetiků pro výrobu inzulínu