Hlavní stranaZpravodajstvíJak se neškodné střevní bakterie stanou zabijáky?

Jak se neškodné střevní bakterie stanou zabijáky?

Datum: 15.2.2021 

Mezinárodní tým odborníků zjistil, jak se obvykle neškodné a zcela běžné střevní bakterie E. coli u kuřat mohou stát zabijáky a vyvolávat závažné, život ohrožující infekce. Ve své studii varují, že takové infekce vražedných střevních bakterií ohrožují nejen drůbežářský průmysl, ale také lidské životy, protože se nakazit mohou i lidé.

Kredit: University of Bath.Bakterie E. coli jsou úplně obyčejnou součástí mikrobiomu v trávicím traktu většiny živočichů, člověka samozřejmě nevyjímaje. Ve střevech jsou obvykle zcela neškodné, ale stávají se velmi nebezpečnými, když proniknou do krevního oběhu. Systémová infekce těchto bakterií může i zabít.

Infekce APEC (Avian pathogenic E.coli ) je nejběžnější nebezpečnou infekcí u kuřat chovaných na maso nebo na vejce. Může mít až 20 procentní úmrtnost a způsobuje astronomické ztráty drůbežářskému průmyslu. Problém se ještě více zhoršuje s rozvojem rezistencí vůči antibiotikům.

Odborníci Milner Centre for Evolution britské University of Bath a jejich spolupracovníci přečetli a analyzovali kompletní genomy bakterií E. coli, které vytáhli ze zdravých a nemocných kuřat na komerčních drůbežích farmách.

Výsledky analýz ukazují, že za přepnutí z neškodného módu do podoby zabijáka není zodpovědný nějaký jediný konkrétní gen. Jde o výsledek několika možných kombinací různých skupin genů.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.


google facebook Digg delicious reddit furl mrwong myspace twitter stumble upon topclanky Jagg bookmarky Linkuj si ! pridej Vybralisme

Více informací najdete zde:


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn