Datum: 18.4.2011
Pokud jde o balenou rybu nebo maso, je téměř nemožné rozeznat čerstvé maso od masa kazícího se, jehož neklamným signálem je zápach. Vědci vytvořili detekční proužek, který může být součástí balení a může kontrolovat kvalitu potraviny uvnitř balení. Zkaženou potravinu bychom pak snadno poznali podle změny barvy papírku. Takovýto indikátor kažení se zdá být přínosný a praktický. Skandály, které občas prolétnou médii, nás bohužel přesvědčují o tom, že není možné absolutně věřit informaci na obalu „spotřebujte do".
Indikátor vytvořili němečtí vědci v Fraunhofer Research Institution. Na rozdíl od data spotřeby, které je stanoveno odhadem, indikátorový proužek přináší aktuální informace. Navíc je tato technologie finančně nenáročná. Indikátor reaguje změnou barvy na přítomnost biogenních aminů, látek, které vznikají rozkladem složek svaloviny a jsou zodpovědné za nepříjemný zápach provázející kažení masa. Vznikají-li biogenní aminy, indikátor změní barvu ze žluté na modrou, což by mělo zákazníka varovat.
Vlasta Stancová
Zdroj:
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Výzkum - Informace z výzkumu biotechnologií v České republice
Věda - Informace z vědy, výzkumu českých biotechnologií
Biomolekula b-Cool je klíčová pro šíření původce černého kašle
Drony s upravenými komáry pomáhají proti šíření infekcí