Datum: 3.4.2014
Podle studie Purdueho univerzity může ošetření potravin vybranými bakteriofágy, tedy viry infikujícími bakterie, významně omezit výskyt E. coli.
Ukázalo se, že injekce bakteriofágů podle všeho takřka zlikviduje bakterie nebezpečného kmene E. coli v kontaminovaném špenátu a mletém hovězím mase. V některých případech sníží koncentraci těchto mikrobů o 99 procent.
Paul Ebner s kolegy tím pádem ověřili, že by se bakteriofágová technologie mohla stát účinným nástrojem pro zajištění bezpečnosti potravin. Specifické bakteriofágy jsou postrachem toxických kmenů E. coli i dalších potravinových patogenů, tak proč nevyužít jejich služeb ke zvýšení bezpečnosti potravin?
Vědci nejprve infikovali čerstvé listy špenátu a také mleté hovězí dávkami kolem 10 milionů buněk E. coli, což je mnohem víc, než kolik jich běžně bývá v kontaminovaných potravinách. Pak na ně aplikovali fágový koktejl, čili roztok se třemi druhy vybraných bakteriofágů, kteří jsou známí rychlou a účinnou likvidací bakterií E. coli. Větší počet nasazených fágů zároveň bakteriím znesnadňuje rozvinout rezistenci.
Po 24 hodinách se koncentrace bakterií E. coli v listech špenátu uskladněných při pokojové teplotě snížila o více než 99,9 procent. V mletém hovězím to bylo při pokojové teplotě snížení o 99 procent a v mletém hovězím v chladničce a v nedopečeném mletém hovězím to bylo snížení o 68, respektive 73 procent.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.
Více informací najdete zde:
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Zaměstnanci - Jak hledat a jak získat dobré zaměstnance?
Zaměstnání poptávka - Poptávkový formulář pro zaměstnavatele. Uveřejnění inzerátu zdarma.
Dávné genomy virů z ledovců odkrývají historii klimatu
Stonožky z tradiční čínské medicíny obsahují látky pro léčbu ledvin