Datum: 28.8.2017
Lidské mateřské mléko je komplexní a dynamická směs proteinů, tuků a cukrů, jejichž úkolem je podporovat a chránit lidské dítě. A taky je plné překvapení.
Už dlouho víme, že mateřské mléko obsahuje látky, které mají antibakteriální účinky. Vědci se až doposud soustředili na antibakteriální vlastnosti proteinů mateřského mléka. Tým odborníků Vanderbiltovy univerzity ale nedávno zjistil, že proti bakteriím fungují i některé cukry. A ještě navíc tyto cukry podporují antibakteriální účinky proteinů z mléka.
Podle vedoucího studie Stevena Townsenda jde o první známý příklad cukrů z lidského mléka, u nichž byla doložena antimikrobiální aktivita. Tyto látky mají přitom výjimečnou výhodu v tom, že na rozdíl od většiny ostatních antibiotik nejsou pro lidské tělo toxické.
Motivací pro tento výzkum i řadu dalších podobných projektů je to, že neustálé přibývají bakterie, které jsou rezistentní vůči rozmanitým antibiotikům. Podle odhadů amerického Centra pro kontrolu nemocí a prevenci CDC tyto bakterie zabijí ročně jen v USA 23 tisíc lidí.
Townsend a jeho kolegové hledali nové metody, jak si poradit s patogenními bakteriemi. Zaměřili se přitom na streptokoky skupiny B, což jsou významní původci onemocnění. Zjišťovali, jestli jsou v mateřském mléce nějaké látky, které mohou tyto bakterie oslabit nebo zlikvidovat.
Namísto obvykle studovaných proteinů v lidském mléce a jejich antimikrobiálních účinků se pustili do cukrů, jejichž výzkum je mnohem komplikovanější.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.
Více informací najdete zde:
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
ZamÄ›stnánĂ - NabĂdky i poptávky zajĂmavĂ˝ch zamÄ›stnánĂ
Brigády - Brigády pro studenty
LĂ©ÄŤba melanomu s mRNA sniĹľuje riziko ĂşmrtĂ o polovinu
V pacientech nemocnice v Basileji bylo objeveno 35 novĂ˝ch druhĹŻ bakteriĂ