Datum: 27.2.2012
Podle výzkumu publikovaného v časopise Stroke: Journal of the American Heart Association můžou sloučeniny obsažené v citrusových plodech, obzvláště v pomerančích a grepech, snižovat riziko ischemické mozkové příhody u žen.
Vědci zjistili, že ženy, které konzumovaly vysoké množství flavanonů, měly o 19 % nižší riziko ischemické mozkové příhody než ženy, které přijímaly nejnižší množství těchto přírodních antioxidantů. Flavonony patří mezi flavonoidy, které se vyskytují v ovoci, zelenině, černé čokoládě nebo červeném víně. Blahodárný dopad celkových flavonoidů na snížení výskytu mozkové mrtvice však neprokázali, pravděpodobně vzhledem k různé biologické aktivitě jednotlivých podskupin flavonoidů.
Starší studie ukázaly, že vyšší příjem ovoce, zeleniny a obzvláště vitaminu C je spojeno se sníženým rizikem mozkové mrtvice. Předpokládá se, že flavonoidy poskytují jistou ochranu prostřednictvím protizánětlivého účinku a zlepšením funkce cév.
Vlasta Stancová
Karel Krobath: Bioflavonoidy a vitamin C (27.02.12 07:01)
Bioflavonidy jsou základem pro absorpci a využitelnost vitamínu C. Biologická dostupnost vitamínu C se zvyšuje s přítomností adekvátních bioflavonidů a naopak, biologická dostupnost bioflavonidů se zvyšuje, pokud je přítomno dostatečné množství vitamínu C. Bioflavonoidy spolupracují s vitamínem C na udržení kolagenu (mezibuněčné pojivo) v optimálním stavu. Bioflavonidy, jako silný antioxidant, chrání vitamín C a adrenalin před oxidací enzymy obsahujícími měď. Snižují riziko srdečních onemocnění svojí schopností snižovat hladinu cholesterolu a triglyceridů. Zlepšují propustnost kapilár a snižují shlukování červených krvinek, mají protialergické a protizánětlivé účinky a redukují otoky a koncentraci tělních tekutin v místě zánětu. Rozšiřují malé arterie a zlepšují cirkulaci krve. Stimulují produkci žluče, ovliv?ují endokrinní žlázy a mají proti parazitární a proti bakteriální účinky. Bioflavonidy snižují přilnavost krevních destiček a snižují výskyt onemocnění srdce a náhlé mozkové příhody. Jen velmi málo výrobků pod názvem Vitamin C obsahuje i bioflavonoidy. Zkuste BIO C 1000 od firmy Enerex z Kanady, který obsahuje 500mg C vitaminu a 500mg Bioflavonoidů, navíc má levotočivou molekulu C vitamínu, která zajišťuje jeho maximální účinnost. Je vyroben z přírodních zdrojů. (reagovat)
Váš komentář:
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Nabídka zaměstnání - Nabídka zajímavých zaměstnání
Zaměstnanci - Jak hledat a jak získat dobré zaměstnance?
Výzkum retroelementu z temného genomu podpoří rozvoj medicíny
Internet of Bio-Nano Things zařídí propojení nanosenzorů v těle pacienta