Hlavní stranaZpravodajstvíČistší moře díky mořské okurce

Čistší moře díky mořské okurce

Datum: 15.2.2011 

 

Vědci z Newcastle University věří, že sumýš neboli „mořská okurka" by mohla hrát významnou roli v boji o záchranu našich moří.

Sumýš není jen slanou asijskou delikatesou bohatou na živiny, je také důležitou součástí mořského ekosystému. Pohybem, požíráním a mixováním sedimentu čistí mořské dno.

„Mořské okurky" se hojně se používají v čínské medicíně a kuchyni. Jsou bohatým zdrojem glukosaminu a chondroitinu, součástí potravinových doplňků.

Tým profesorky Seliny Steadové zkoumá potenciál „mořské okurky" jako přírodního čističe na rybích farmách po celém světě. „Chceme najít způsob čištění odpadu, který ve velkém měřítku produkují akvakultury tak, aby tyto aktivity měly jen malý nebo žádný dopad na oceánské dno. Chováním sumýšů na odpadu z rybích farem jsme schopni produkovat cennou potravinu a umožňujeme divoké populaci mořských sumýšů se obnovit. Také jsme našli řešení dopad chovu ryb," vysvětluje doktor Matthew Slater, odborník na sumýše.

Vlasta Stancová

Více informací na:

http://www.ncl.ac.uk/press.office/press.release/item/could-the-humble-sea-cucumber-save-our-seas

 


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn