Datum: 19.12.2011
Naše ruce jsou v neustálém kontaktu s okolním prostředím, s předměty, jídlem, lidmi nebo zvířaty. Denně se dotýkáme věcí, kterých se před námi dotkly stovky jiných lidí, jejichž ruce nemusely být čisté. Nachlazení lidé se dotýkají svých úst a nosu a infikují své ruce a povrchy. Přenáší tak infekci na zařízení, kterých se může dotknout zdravý člověk a po kontaktu s očima, nosem nebo ústy se může infikovat.
Jednoduché pravidla snižující riziko přenosu infekce
1. Mytí rukou před přípravou jídla a po zacházení se syrovým masem.
2. Mytí rukou po použití toalety.
3. Mytí rukou před dotýkáním se očí, nosu nebo úst.
4. Mytí rukou po manipulaci s odpadky nebo špinavým prádlem.
5. Mytí rukou před a po kontaktu s nemocnou osobou.
6. Máme-li rýmu, měli bychom si mýt ruce po kašlání nebo smrkání.
Mýdlo se nepoužívá proto, aby ničilo bakterie, má rozpustit nečistotu a umožnit její smytí společně s bakteriemi. Horká voda pomáhá mýdlu rozpouštět špínu. Nejdůležitější na mytí rukou je jeho trvání a nemělo by být kratší než 15 sekund.
Vlasta Stancová
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Animal Biotechnology - Biotechnology, Animals
Výzkum - Informace z výzkumu biotechnologià v České republice
Látky zaloĹľenĂ© na Ĺ™etÄ›zcĂch nukleovĂ˝ch kyselin ochránĂ rostliny pĹ™ed viry
Jak Ĺľelvušky pĹ™eĹľĂvajĂ zniÄŤujĂcĂ radiaci?