Hlavní stranaNovinky z českých biotechnologiíZdravější modrá pšenice

Zdravější modrá pšenice

Datum: 23.8.2012 

Výzkumníci z Ústavu biologie rostlin Agronomické fakulty Mendelovy univerzity pracují spolu s kolegy z Česka, Rakouska, Slovenska, Německa, Ruska a Japonska na jedinečném výzkumu, na jehož konci stojí speciální druh pšenice se zlepšenými výživovými hodnotami.

Tato pšenice obsahuje velké množství antioxidantů a jiných zdraví prospěšných látek, které její klasy zbarvují do modrépurpurové barvy. Pokud se této příležitosti chopí i zemědělci, produkty z této obiloviny by se mohli objevit na trhu do 3 let. Ty už mezitím testoval soukromý subjekt, který má zájem o licenci. Podobné projekty, které si kladou za cíl zlepšit kvalitu života, nabízí univerzita skrze Centrum transferu technologií. Díky centru se tak otevírají další možnosti využití technologií vzniklých na univerzitě např. v průmyslu. „Vedle internacionalizace univerzitních aktivit považujeme poskytování našich znalostí průmyslu za další podmínku pro pokračující modernizaci a rozvoj univerzity," uvedl rektor Mendelovy univerzity Jaroslav Hlušek.

 

Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.


google facebook Digg delicious reddit furl mrwong myspace twitter stumble upon topclanky Jagg bookmarky Linkuj si ! pridej Vybralisme

 


 

Zdrojhttp://www.denik.cz/z_domova/vedci-z-brna-pracuji-na-zdravejsi-odrude-psenice-s-modrymi-klasy-20120716.html

Foto: www.sxc.hu

Autor: Ad

 


52

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

LinkedIn