Hlavní stranaZpravodajstvíVylepšené kvasinky se krmí odpadní biomasou

Vylepšené kvasinky se krmí odpadní biomasou

Datum: 19.7.2023 

Badatelé americké Tufts University úspěšně vylepšili kvasinky, aby mohly využívat jako stravu širší spektrum materiálů. Jde o materiály, které jsou odvozené z odpadních produktů zemědělství, a obvykle je nevyužíváme. Taková odpadní biomasa zahrnuje listy, slupky, kmeny nebo různé kusy dřeva.

Kredit: Public Domain.Proč má takový význam zapojit kvasinky do likvidace zbytků ze zemědělské výroby?

V posledních letech jsme svědky genetických úprav kvasinek, které umožňují výrobu užitečných produktů, jako jsou léčiva nebo třeba biopaliva. Je to důmyslný postup, který nechává přírodu dělat její práci. Při takové výrobě zároveň nejsou žádoucí ani nutné toxické chemikálie.

Tyto technologie, které jsou součástí syntetické biologie, jsou stále velmi mladé. V dohledné budoucnosti by biotechnologická výroba s kvasinkami mohla fungovat ve velmi rozsáhlém měřítku. Klíčové je, aby se nároky kvasinek příliš nestřetávaly s naší poptávkou po jídle.

Nový typ kvasinky z Tufts dokáže zpracovat cukry jako je xylóza, arabinóza či celobióza, které jsou součástí rostlinné biomasy a lze je extrahovat z odpadních částí plodin. Lidé v zemědělství každoročně vytvoří asi 1,3 miliard tun odpadní rostlinné biomasy. To je více než dost cukru pro pohon rozsáhlé kvasinkové biosyntézy.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Zdroj obrázku: Public Domain.

Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.


google facebook Digg delicious reddit furl mrwong myspace twitter stumble upon topclanky Jagg bookmarky Linkuj si ! pridej Vybralisme

Více informací najdete zde:


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn