Datum: 19.7.2023
Badatelé americké Tufts University úspěšně vylepšili kvasinky, aby mohly využívat jako stravu širší spektrum materiálů. Jde o materiály, které jsou odvozené z odpadních produktů zemědělství, a obvykle je nevyužíváme. Taková odpadní biomasa zahrnuje listy, slupky, kmeny nebo různé kusy dřeva.
Proč má takový význam zapojit kvasinky do likvidace zbytků ze zemědělské výroby?
V posledních letech jsme svědky genetických úprav kvasinek, které umožňují výrobu užitečných produktů, jako jsou léčiva nebo třeba biopaliva. Je to důmyslný postup, který nechává přírodu dělat její práci. Při takové výrobě zároveň nejsou žádoucí ani nutné toxické chemikálie.
Tyto technologie, které jsou součástí syntetické biologie, jsou stále velmi mladé. V dohledné budoucnosti by biotechnologická výroba s kvasinkami mohla fungovat ve velmi rozsáhlém měřítku. Klíčové je, aby se nároky kvasinek příliš nestřetávaly s naší poptávkou po jídle.
Nový typ kvasinky z Tufts dokáže zpracovat cukry jako je xylóza, arabinóza či celobióza, které jsou součástí rostlinné biomasy a lze je extrahovat z odpadních částí plodin. Lidé v zemědělství každoročně vytvoří asi 1,3 miliard tun odpadní rostlinné biomasy. To je více než dost cukru pro pohon rozsáhlé kvasinkové biosyntézy.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Zdroj obrázku: Public Domain.
Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.
Více informací najdete zde:
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2023 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Masarykova univerzita - Masarykova univerzita
Animal Biotechnology - Biotechnology, Animals
Nové peptoidy propichujà virové kapsidy jako bubliny
Nanočástice s mRNA pĹ™inutĂ buĹky nádoru spáchat sebevraĹľdu bakteriálnĂm toxinem