Datum: 6.5.2011
Vegani jsou striktní vegetariáni, kteří nekonzumují nejen maso, ale ani žádné živočišné produkty. Také tento způsob stravovaní však má svá úskalí. U veganů narůstá riziko tvorby krevních sraženin a aterosklerózy. Informuje o tom článek v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry, který vychází z desítek výzkumů za posledních třicet let.
Autor Duo Li uvádí, že konzumenti masa sice mají významně vyšší riziko kardiovaskulárních chorob než vegetariáni, avšak u veganů bývá strava chudá na klíčové živiny, jako jsou železo, zinek, vitamin B12 a omega-3 mastné kyseliny. U veganů dochází k zvýšení hladiny homocysteinu a snížení HDL („správného" cholesterolu) v krvi. Obojí jsou rizikové faktory srdečních onemocnění.
Vegetariáni a vegani by měli zvýšit příjem omega-3 mastných kyselin a vitaminu B12. Dobrými zdroji omega-3 mastných kyselin jsou tučné ryby nebo ořechy, na B12 jsou bohaté mořské plody nebo vejce. Výživové doplňky jsou vhodnou alternativou těchto látek.
Vlasta Stancová
Zdroj:
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Zaměstnání pro studenty - Nabídky zajímavých zaměstnání pro studenty
Biotech dictionary - dictionary of biotech words
GM bakterie vyrábějí biokůži, která barví sama sebe
Neuroprotézy se solárními panely by mohly navracet lidem zrak