Datum: 29.4.2015
Kaučukovníky nejsou jediným zdrojem přírodního kaučuku. Vyrobit ho umějí třeba i pampelišky, které si díky tomu získaly velkou pozornost kaučukového průmyslu. Jak ale kaučuk, který je obsažen ve známém bílém mléce pampelišek, u těchto rostlin vlastně vzniká?
Tým německých vědců z Münsterské univerzity, Technické univerzity Mnichov a dalších institucí odhalil proteiny, které hrají zásadní roli v produkci kaučuku pampeliškami. Jejich objev přiblížil biotechnologickou výrobu kaučuku.
Pampelišky vytvářejí bílý a lepkavý latex, který obsahuje i kaučuk, ve specializovaných buňkách mléčnic. Vědci zjistili, že biosyntézu pampeliškového kaučuku má na starost proteinový komplex, který sedí na povrchu globulárních částic uvnitř buněk. Tyto částice mají ochranný obal a jsou naplněné polyisoprenem, hlavní složkou kaučuku.
Jak ukázala studie na pampelišce Taraxacum brevicorniculatum, která je známá právě produkcí kaučuku, fungování těchto kaučukových částic řídí klíčový protein,označovaný jako RTA (rubber transferase activator). Bez tohoto proteinu není žádný kaučuk.
Vědci předpokládají, že protein RTA je nezbytný pro vznik celého proteinového komplexu produkujícího kaučuk. Další studie výzkumného týmu objevila další kriticky významný protein, který hraje rozhodující roli při vzniku dlouhých polyisoprenových řetězců. Právě tyto polymery poskytují kaučuku jeho typické vlastnosti – jeho pružnost a odolnost.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.
Více informací najdete zde:
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Masarykova univerzita - Masarykova univerzita
Animal Biotechnology - Biotechnology, Animals
Umělá inteligence vytipovala antibiotika proti rezistentním bakteriím
Světlem aktivované proteinové lepidlo lepí buňky a tkáně