Hlavní stranaZpravodajstvíTajemství hedvábí odhaleno

Tajemství hedvábí odhaleno

Datum: 22.10.2010 

 

Nový neutronový výzkum na Institut Laue-Langevin (ILL) odhalil, že bílkoviny tvořící hedvábí bource morušového mají nečekané vlastnosti: bílkoviny se stávají koncentrovanější, když jsou rozpuštěné.

Proteiny bývají obvykle stabilní při koncentraci okolo 1mg/kg. Se vzrůstající koncentrací okolo 5-10 mg/ml se začínají shlukovat. Vědci zjistili, že bílkovinné prekurzory hedvábných vláken mají nečekané vlastnosti. Přírodní koncentrace uvnitř bource může být až 400 mg/ml, což je velmi vysoká koncentrace, aby bílkoviny zůstaly rozpuštěné v roztoku. S klesající koncentrací se proteiny začínají shlukovat.

Výzkum publikovaný v časopise Soft Matter je velký krok směrem k pochopení úžasných vlastností hedvábí a syntézy nových materiálů s žádanými vlastnostmi vláken tvořených výměšky žláz úžasného motýla.

Vlasta Stancová

Původní studie:

Imke Greving, Cedric Dicko, Ann Terry, Phil Callow, Fritz Vollrath. Small angle neutron scattering of native and reconstituted silk fibroin. Soft Matter, 2010; 6 (18): 4389 DOI: 10.1039/C0SM00108B

Více informací na:

http://www.sciencedaily.com/releases/2010/10/101003081929.htm

 


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn