Datum: 28.3.2012
Doktorka Beatrice Golombová z University of California prezentovala výsledky své studie, které mohou změnit obecně vžitou představu, že se při pravidelné konzumaci čokolády tloustne. Studie publikovaná v časopise Archives of Internal Medicine ukázala, že dospělí, kteří jedli pravidelně čokoládu, byli štíhlejší než ti, kteří si ji dopřávali pouze příležitostně.
Vědci zjišťovali stravovací zvyklosti a váhu s výškou u přibližně tisícovky mužů a žen. Zjistili, že lidé, kteří si dopřávají čokoládu několikrát týdně, jsou štíhlejší, mají nižší BMI (index tělesné hmotnosti), než ti, kteří ji jedí méně často. A to navzdory faktu, že pravidelní jedlíci čokolády přijímají vyšší množství kalorií. Vědci nezjistili žádné rozdíly v chování účastníků studie, které by mohly výsledky objasnit (pravidelní jedlíci čokolády necvičili více než příležitostní konzumenti). Autorka se proto domnívá, že nezáleží pouze na konkrétním množství přijatých kalorií, ale také na jejich původu, který konečně ovlivňuje váhu.
Vlasta Stancová
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Brigády pro studenty - Nabídky zajímavých brigád pro studenty
Věda - Dějiny vědy, historie vědy na Wikipedii
Použití prachu vylepšuje možnosti forenzní analýzy DNA
Léčba melanomu s mRNA snižuje riziko úmrtí o polovinu