Hlavní stranaZpravodajstvíSoučásti potravin vyrobené prostřednictvím genetických...

Součásti potravin vyrobené prostřednictvím genetických modifikací

Datum: 7.6.2007 

Potraviny na evropském trhu nejsou ve své většině geneticky modifikované. To však neznamená, že genetické inženýrství nehraje ve výrobě potravin žádnou roli. Genetické inženýrství umožňuje modifikovat mikroorganizmy, aby produkovaly různé substance daleko efektivněji než to dokáží konvenční průmyslové výroby. Proto se geneticky modifikovaných organizmů (GMM) využívá k výrobě mnoha potravinářských aditiv. Tyto procesy jsou méně náročné na energii, teplotu, tlak a ostré chemikálie, jsou příznivější k životnímu prostředí, odpady jsou většinou biodegradabilní a využívají obnovitelných zdrojů. Výroba substancí s pomocí GMM se uskutečňuje ve fermentorech, tj. v uzavřených tancích z nerezavějící oceli za optimálních podmínek pro mikroorganismy. Po ukončení jejich růstu se oddělí látka, kterou jsme chtěli vyrobit. Čistí se od všech nežádoucích příměsí tak, že v substanci nezůstávají žádné stopy po původních GMM ani jejich DNA. Odpovídají pak požadavkům bezpečnosti potravin a nevyžadují značení. Mléčné výrobky a vejce Sýry, vajíčka a ostatní mléčné výrobky nejsou samy geneticky modifikovány, ale mohou obsahovat přídavky nebo složky vyrobené prostřednictvím geneticky modifikovaných organizmů. Tvrdé sýry obsahují enzym, který byl dříve získáván z telecích žaludků.Z nich extrahovaný enzym bývá nazýván rennin. Aktivní součástí je však enzym chymosin, který mléko, resp. jeho bílkoviny sráží na sýřeninu. Dnes je vyráběn geneticky modifikovanými plísněmi. Do těchto mikroorganizmů byl vnesen gen z telecích žaludků odpovědný za tvorbu chymosinu. Takto upravené buňky plísní jsou schopné produkovat v bioreaktorech chymosin s daleko větší efektivitou než byla původní technologie. V sýrech a dalších mléčných výrobcích také najdeme barviva jako je beta-karoten nebo riboflavin, které dodávají žlutou barvu nebo konzervanty, které byly získány jako produkty geneticky modifikovaných organizmů. V mléčných desertech, pudincích a krémech mohou být použity emulgátory nebo zahušťovadla získaná z GM sóji nebo GM kukuřice. Chléb a pečivo Pšenice, žito a ječmen jsou tzv. GM-free. Zatím neexistují povolené geneticky modifikované odrůdy těchto obilovin a tedy ani mouka z nich. Přesto řada pekařských výrobků je zpracovávána s pomocí genetického inženýrství. Geneticky upravené jsou sója a kukuřice. Z GM sóji přichází do potravin olej, lecitin a další emulgátory, někdy i mouka, která se přimíchává v malém množství k mouce pšeničné. Z GM kukuřice se vyrábějí různé produkty na bázi škrobu a glukózový sirup. Dalšími aditivy do mouky mohou být kyselina askorbová (vit. C) nebo cystein, které se rovněž mohou vyrábět za pomoci genetických modifikací. Také enzymy se do pekařských výrobků přidávají. Cílem je buď podpora kynutí nebo získání křehkosti nebo krusty. Jedním z takových enzymů vyráběných prostřednictvím genového inženýrství je amyláza. Pekařské droždí, tedy kvasnice, nejsou geneticky modifikované. Pokusy o vypěstování takových kmenů nebyly zatím úspěšné. Čokoláda, sušenky, sladkosti a zmrzliny Většina sladkostí, čokolád, desertů, sušenek a zmrzlin je vyráběna s využitím genetického inženýrství. Tyto potraviny nejsou značeny jako obsahující GMO, protože jejich obsah je tak nízký, že je pod limitem určujícím povinnost upozornit spotřebitele na přítomnost GMO. Aditiva vyráběná pomocí GM mikroorganizmů se také neoznačují. Cukr z cukrovky nebo cukrové třtiny už dávno není jediným sladidlem. Běžně se využívá glukózový sirup získaný ze škrobů. Ten obsahuje směs jednoduchých cukrů a i z důvodů konzistence je dokonce vhodnější při zpracování produktů než původní sacharóza. Ke štěpení škrobů naglukózový sirup se využívá amyláza většinou vyráběná GMO. Obdobně jako u pekařských výrobků se zde setkáváme s možností využití GMO. Buď přímo jako materiál, GM kukuřice pro výrobu glukózového sirupu, nebo v podobě enzymů působících na přeměnu škrobu v cukry. GM sója zde figuruje jako zdroj tuku nebo emulgátoru lecitinu a jiných emulgátorů odvozených od mastných kyselin. Cukrovinky obsahují řadu aditiv, která jsou často vyráběna díky GM mikroorganizmům. Patří sem kyselina citrónová, vit. B2, vitamin C, umělé sladidlo aspartame, barvivo beta-karoten nebo ztužovadlo xanthan. Tato aditiva nevyžadují značení, protože se svojí podstatou nijak neliší o těch, která jsou vyráběna jinak než prostřednictvím GMO. Maso a uzeniny Maso dobytka, vepřů, ovcí nebo drůbeže nepochází ze zvířat geneticky modifikovaných a ještě dlouho nebude. Geneticky modifikované mohou být některé složky krmiva, to však nemá žádný vliv na vlastní složení masa. Brzy by se mohly objevit na trhu GM ryby, konkrétně losos. Do procesu výroby uzenin však genetické inženýrství vstupuje různými doplňky. Jedná se o vitamin C jako antioxidant na zachování barvy masa, glutamát a různé další technologické přídavky na změkčení nebo zvýraznění chuti masa (např. enzymy proteázy). Do uzenin je povolen i sojový protein jako zdroj bílkovin, dextrin a maltodextrin (z GM kukuřice) jako plnidlo nebo stabilizátor a také sojový lecitin, mono- a diglyceridy jako emulgátory. Shrnutí o povinném značení GMO potravin Geneticky modifikované ovoce a zelenina se na trhu nevyskytují, pokud by přišly natrh např. GM brambory nebo rajčata, musí být značeny. Pokud se v pekařských výrobcích bude vyskytovat sojová mouka nebo olej z GMO sóji, musí být spotřebitel upozorněn na obalech. Kyselina askorbová(vit. C), glutamát jako ochucovadlo nebo enzymy, které jsou vyráběny pomocí geneticky modifikovaných mikroorganizmů, značeny být nemusí.U cukrovinek by mělo být značení GMO pokud obsahují sójový lecitin nebo glukózový sirup nebo jiné složky z GM kukuřice. Enzymy, umělá sladidla nebo kyselina citronová vyrobené prostřednictvím GM mikroorganizmů není třeba značit. Mléko a mléčné výrobky mohou být produkovány z krav krmených GM krmivy nebo k jejich výrobě může být použit chymozin produkovaných GM mikroorganizmy. V žádném z těchto případů není třeba značit. Totéž platí o mase a masných výrobcích. Není povinnost značit, že maso pochází ze zvířat krmených GM krmivy, ani že uzeniny obsahují přídavné látky, které jsou vyráběny za pomoci GM mikroorganizmů. V nápojích ( ovocné džusy nebo jiné nealko) obdobně jako v pivu nebo vínu běžně najdeme přidané vitamíny C, B2, B12 nebo se při jejich výrobním procesu používají různé enzymy. Mnohé z nich jsou vyráběny za pomoci GM mikroorganizmů. Opět platí, že hotové nápoje není třeba značit. Neobsahují přímo žádný geneticky modifikovaný produkt. Je však nutné připomenout, proč je povinnost produkty z GMO značit. Povolené výrobky z GMO jsou bezpečné, protože jsou testované téměř jako léčiva. Upozorňovat na původ z GMO je vpodstatě evropská rarita. Ostatní svět toto značení nepožaduje. "Bulletin Svět biotechnologií":[ https://is.mendelu.cz/auth/posta/email.pl?fid=19866;eid=3593710;pid=6964794]
49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







Bakterie mohou konzervovat potraviny - Španělští biologové izolovali bakteriální protein, který by mohl sloužit k biokonzervaci potravin (23.4.2007)

Potraviny nebo špína - Článek upozorňuje na skutečnost, že EU nijak nereguluje výskyt nečistot v potravinách jako jsou chlupy ze zvířat, zbytky hmyzu apod (8.4.2007)

Biopotraviny nemusí být zdravější - Názor ministerstva životního prostředí Velké Británie (13.3.2007)

Američané a klonované potraviny - Klonům se za Atlantikem asi dařit nebude (2.3.2007)

O biopotraviny je zájem, nabídka ale zaostává - Hledáme dodavatele českých biopotravin - vyzývají stále častěji obchodníci (16.12.2006)

 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

Provozovatel

Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.

Články na přání


[načítám anketu]

LinkedIn