Datum: 22.5.2012
Sójové boby namočené v horké vodě by se mohly stát ekologicky šetrným zdrojem pro výrobu Bowman Birk inhibitoru (BBI), nízkomolekulární bílkoviny, která vykazuje slibné výsledky při prevenci některých typů rakovin. Studie byla publikovaná v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry. Velké množství sójových bobů ve stravě Japonců, které obsahují BBI, může být příčinnou nízké úmrtnosti Japonců na rakovinu.
Vědci zjistili, že sojové boby inkubované ve vodě o teplotě 50 stupňů Celsia přirozeně uvolňují velké množství BBI, který lze z vody snadno získávat. Takto získaná bílkovina se zdá být aktivní, v laboratorních podmínkách zastavila dělení buněk rakoviny prsu.
Vlasta Stancová
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Práce na vedlejšà pracovnà poměr
Brigády - Brigády pro studenty
Biomolekula b-Cool je klĂÄŤová pro šĂĹ™enĂ pĹŻvodce ÄŤernĂ©ho kašle
SnadnĂ˝ a praktickĂ˝ test zjistĂ, zda vám zaberou antibiotika