Hlavní stranaZpravodajstvíSojové boby v teplé vodě uvolňují sloučeninu bojující s...

Sojové boby v teplé vodě uvolňují sloučeninu bojující s rakovinou

Datum: 22.5.2012 

Sójové boby namočené v horké vodě by se mohly stát ekologicky šetrným zdrojem  pro výrobu Bowman Birk inhibitoru (BBI), nízkomolekulární bílkoviny, která vykazuje slibné výsledky při prevenci některých typů rakovin. Studie byla publikovaná v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry. Velké množství sójových bobů ve stravě Japonců, které obsahují BBI, může být příčinnou nízké úmrtnosti Japonců na rakovinu.

Vědci zjistili, že sojové boby inkubované ve vodě o teplotě 50 stupňů Celsia přirozeně uvolňují velké množství BBI, který lze z vody snadno získávat. Takto získaná bílkovina se zdá být aktivní, v laboratorních podmínkách zastavila dělení buněk rakoviny prsu.

Vlasta Stancová

Zdroj

 


49

Komentáře / diskuse


Váš komentář:







 

OPPI, MPO, EU

CEBIO a I. etapa JVTP

  • CEBIO
  • BC AV CR
  • Budvar
  • CAVD
  • CZBA
  • Eco Tend
  • Envisan Gem
  • Gentrend
  • JAIP
  • Jihočeská univerzita
  • Madeta
  • Forestina
  • ALIDEA

LinkedIn