Datum: 9.6.2011
Při hledání řešení ztráty svalové hmoty při nemocech a stárnutí narazili vědci na sloučeninu, která u myší pomáhá. Zaměří se nyní na její účinky u lidí. Výsledky publikovali v časopise Cell Metabolism.
Sloučenina, do které vědci z University of Iowa vkládají velké naděje, je kyselina ursolová, která se vyskytuje v jablečných slupkách, ale tato sloučenina je hojně rozšířená obecně v rostlinné říši.
Ursolová kyselina pomáhala proti ztrátě svalové hmoty u myší. Zvířata, kterým byla tato kyselina podávána, byla dokonce hubenější a měli nižší koncentraci glukózy, cholesterolu a triacylglyceridů v krvi. Ursolová kyselina tak je nejspíš jednou z příčin blahodárných dopadů zdravé stravy na lidský organismus. Mnoho odborníků bude souhlasit se rčením: „Jedno jablko denně a nemusíme k doktorovi."
Vlasta Stancová
Zdroj:
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Brigády pro studenty - Brigády a práce pro studenty.
Plant Biotechnology - plant biotechnology
Světlem aktivované proteinové lepidlo lepí buňky a tkáně
Léčba melanomu s mRNA snižuje riziko úmrtí o polovinu