Datum: 29.4.2022
V dnešní době je ve středu pozornosti přeměna odpadů ze zemědělské výroby na užitečné chemikálie, jako jsou biopaliva. Mezi lídry tohoto úsilí je i Brazílie, ale i tam narážejí na problémy s úpravou materiálu, který obsahuje množství ligninu, hemicelulózy a celulózy. Je dost odolný vůči mikrobiálnímu a enzymatickému rozkladu.
V Campinasu, stát Sao Paulo pátrala výzkumná skupina laboratoří Brazilian Biorenewables National Laboratory (LNBR), které jsou součástí výzkumného centra Brazilian Center for Research in Energy and Materials (CNPEM), po enzymech, které by mohly v této věci pomoct.
S využitím řady „omik“ (genomiky, proteomiky, metabolomiky a dalších), a také záření ze synchrotronu objevili dvě nové skupiny enzymů s biotechnologickým potenciálem, které pocházejí z pozoruhodného místa. Vlastní je mikrobi ve střevech kapybar, roztomile přerostlých jihoamerických hlodavců.
Obě skupiny enzymů fungují tak, že působí na komponenty buněčné stěny rostlin. To je předurčuje k produkci biopaliv, biomateriálů a dalších zajímavých látek ze zemědělského odpadu. Jedna ze skupin enzymů má rovněž potenciál pro využití v mlékárenském průmyslu, protože se angažuje v degradaci laktózy.
Jak uvádí Mário Tyago Murakami, vědecký ředitel LNBR, jejich výzkum spojuje biodiverzitu brazilských organismů s řešením praktických problémů se zpracováním zemědělského odpadu bohatého na lignin a celulózu. V tomto případě si všimli, že kapybary jsou vysoce adaptovaní herbivoři, kteří se živí odolnou rostlinnou hmotou. Kapybary přitom doposud nebyly v tomto směru příliš zkoumány.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Líbil se Vám tento článek? Doporučte jej svým známým.
Více informací najdete zde:
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Masarykova univerzita - Masarykova univerzita
Brigády - Brigády pro studenty
Inteligentnà „nanozabiják“ likviduje patogeny skoĹ™icovou vĹŻnĂ
Zelené mikrořasy v mikropastech pohánějà mikrostrojky