Datum: 9.9.2010
Patříte mezi ženy, které pravidelně, ale s mírou potěší své chuťové pohárky trochou kvalitní čokolády? Nemějte výčitky a směle ve svém počínání pokračujte. Podle švédské studie, uveřejněné v časopise Circulation: Heart Failure, pravidelná konzumace malého množství čokolády snižuje riziko srdečního selhání. Devět let trvající studie se zúčastnilo 31823 žen ve středním a vyšším věku (48-83 let).
Ženy, které jedly průměrně jednu až dvě porce kvalitní čokolády (s vysokým obsahem kakaa) týdně, měly o 32 % nižší riziko srdečního selhání. Ty, které si dopřávaly jednu až tři porce měsíčně, už měly pouze o 26 % nižší riziko. Nejhůře ovšem dopadly labužnice holdující každodenním čokoládovým radovánkám. Srdce žen z této skupiny nemají z mlsání žádný prospěch.
Absence ochranného účinku u žen konzumujících čokoládu každý den je dána pravděpodobně zvýšeným přísunem kalorií namísto příjmu výživnějších potravin.
S vyšším procentem kakaa v čokoládě roste i její pozitivní vliv na srdce. Flavonoidy, antioxidanty obsažené v kakau, snižují krevní tlak a mají i další příznivé účinky na cévní systém.
Zajímavostí je, že ve Švédsku má mléčná čokoláda vyšší obsah kakaa než tmavá čokoláda prodávaná ve Spojených státech. Mléčná švédská čokoláda obsahuje kolem 30 % kakaa. Americké standardy požadují pro tmavou čokoládu 15 % kakaa. Průměrná porce čokolády pro Švédky ve studii byla od 19 gramů pro ty ve věku 62 let a starší do 30 gramů pro ženy ve stáří 61 let a mladší. Na rozdíl od Američanek, kde standardní porce byla 20 gramů.
Vlasta Stancová
Originální studie:
Elizabeth Mostofsky, Emily B. Levitan, Alicja Wolk, Murray A. Mittleman. Chocolate Intake and Incidence of Heart Failure: A Population-Based, Prospective Study of Middle-Aged and Elderly Women. Circulation Heart Failure, 2010; DOI: 10.1161/CIRCHEARTFAILURE.110.944025
Více informací na:
http://www.sciencedaily.com/releases/2010/08/100817161110.htm
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Brigády pro studenty - Brigády a práce pro studenty.
Věda - Dějiny vědy, historie vědy na Wikipedii
Lysin z bakteriofága by se mohl stát léčbou zápachu v podpaží
Dopaminové lepidlo inspirované mušlemi lepí implantáty ke kostem