Datum: 12.7.2021
Cukrová třtina je významnou plodinou a zdrojem obživy. Její pěstování ale zároveň značně zatěžuje životní prostředí a rozhodně je co zlepšovat. Klasické šlechtění cukrové třtiny je ale dost náročné. Proto přichází editováním CRISPRem, s nímž to jde snadno a rychle.
Cukrová třtina je klíčovým zdrojem cukru, a také řady dalších zajímavých produktů, včetně bioetanolu a bioplastu. Cena za pěstování této plodiny ale zrovna malá. V řadě zemí představuje cukrová třtina podstatnou část plantáží, což vede k odlesňování. Pěstování třtiny spotřebuje velké množství často nedostatkové vody. Zpracování této plodiny zase přináší množství odpadu a znečištění prostředí.
Některé z těchto problémů mohou být řešeny vytvoření nových odrůd cukrové třtiny. Tato rostlina má ale vyloženě frustrující genom, který je tak komplexní, že je velmi obtížné ji šlechtit. Získání odrůd požadovaných vlastností může trvat celé dlouhé roky.
To je výborná příležitost pro oblíbený genetický editor CRISPR. S tímto šikovným nástrojem je možné určité geny vypnout či zapnout anebo je vystřihnout a nahradit užitečnější variantou. S pomocí CRISPRu lze vytvořit odrůdy odolné vůči vybraným nemocem nebo třeba takové, jejichž pěstování méně zatíží životní prostředí.
Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Práce na vedlejšà pracovnà poměr
DNA - Lidskou DNA má pohltit polárnà led
Organoidy varlat přispějà k výzkumu neplodnosti
LaboratoĹ™ na ÄŤipu zvládne 32 rĹŻznĂ˝ch testĹŻ zároveĹ