Datum: 30.8.2011
Při studiu oblastí mozku spravujících pocit hladu a sytosti, vědci z Yale School of Medicine zjistili, že molekulární mechanismus ovládající volné radikály zvyšuje apetit.
Zdá se, že volné radikály mají vliv nejen na stárnutí a poškození tkání, ale také na obezitu z přejídání. Článek v online vydání časopisu Nature Medicine informuje o tom, že zvýšení hladiny volných radikálů v hypotalamu přímo nebo nepřímo potlačuje apetit u obézních myší.
Volné radikály aktivují melanokortinové neurony, které potlačují chuť k jídlu. Zatímco mechanismus potlačující volné radikály chrání buňky před poškozením, stejný proces snižuje pocit plnosti a uspokojení po jídle.
Podle autorů jsou volné radikály dvojsečnou zbraní, na jedné straně jsou stěžejní při dosahování sytosti a na druhou stranu podněcují degenerativní procesy spojené se stárnutím. To je podle nich důvodem, proč je obtížné vyvinout úspěšnou léčbu obezity bez závažných vedlejších účinků.
Vlasta Stancová
Zdroj:
Gate2Biotech - Biotechnologický portál - Vše o biotechnologiích na jednom místě.
ISSN 1802-2685
Tvorba webových stránek: CREOS CZ
© 2006 - 2024 Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Zajímavé články s biotechnologickým obsahem:
Zaměstnání nabídka - Nabídky zajímavých zaměstnání
Biotechnology - Biotechnologický portál Gate 2 Biotech
pAblo pCasso je novým nástrojem pro CRISPRové technologie
Výzkum organoidů želvích jater pomůže medicíně